دفتر فروش : خیابان آزادی ، مابین دکتر قریب و جمالزاده ، خیابان زارع ، پلاک ۱۶

جستجو کردن
Close this search box.

دی اکتیل فتالات (DOP)

دی اکتیل فتالات نوعی روغن بی‌رنگ و با بویی بسیار مختصر می‌باشد که با فرمول C24H38O4 معرفی شده و یکی از پر مصرف‌ترین پلاستی سازهای جهان است که در روند تولید انواع پلیمرها دخالت داشته و 40% از تمام پلاستیک‌های موجود در جهان شامل این ماده می‌شوند. این محلول توانایی ترکیب با آب را نداشته اما در محصول های غیر قطبی و سایر روغن‌ها به خوبی ترکیب می‌گردد و ماده‌ای مضر برای محیط زیست شناخته می‌شود.

توضیحات محصول

زندگی انسان با فلزات و پلاستیک‌ها گره خورده است. انواع محصولات و وسایلی که در طول روز مورد استفاده انسان قرار می‌گیرد شامل موادی از جنس پلاستیک و فلز می‌باشد و اجتناب از استفاده‌ی این مواد غیر ممکن است. پلاستیک‌ها اگرچه حضور پررنگی در زندگی انسان دارند اما مواد تشکیل دهنده‌ی آنان می‌توانند برای بدن انسان و محیط زیست مضر باشند. یکی از مواد که در بسیاری از پلیمرها و پلاستیک‌ها وجود داشته و در روند تولید آنان دخالت دارد روغنی به نام دی اکتیل فتالات است. برای اطلاعات بیشتر با پلیمرپرداز کیمیا همراه باشید.

دی اکتیل فتالات چیست؟

دی اکتیل فتالات نوعی روغن است که در خانواده‌ی استر فتالات دسته بندی می‌گردد و یکی از مهم‌ترین مواد نرم کننده در تولید PVC (پودر گرانول) می‌باشد و توانایی تولید انواع پلیمرهای مختلف برای استفاده‌های متفاوت را داراست. دی اکتیل فتالات نخستین بار در سال ۱۹۳۳ در ژاپن تولید و به کار گرفته شد و پس از آن در سال ۱۹۳۹ این روغن توسط آمریکا به تولید انبوه و گسترده رسید و بیشتر کشورهای جهان به استفاده از این ماده برای ساخت انواع پلاستیک و پلیمرها رو آوردند. امروزه برای ساخت دی اکتیل فتالات، به انیدرید فتالیک مایع ، الکل مانند متانول یا ۲-اتیل هگزانول یا ایزودکانول نیاز است که این مواد در یک راکتور (که مواد شیمیایی ناپیوسته می‌تواند تولید کند و به Batch معرفی می‌گردد) وارد شده و در دمای ۱۳۰ تا ۲۳۰ درجه‌ی سانتیگراد تحت تاثیر کاتالیست‌هایی مانند سولفوریک اسید غلیظ یا پاراتولوئن سولفونیک اسید قرار گرفته و دچار واکنش می‌گردد که حاصل این واکنش دی اکتیل فتالات است.

این راکتور می‌تواند به صورت پیوسته و ناپیوسته این محصول را تولید کند که نوع ناپیوسته‌ی آن از کیفیت مطلوب‌تر و بالاتری برخوردار است. برای تولید این ماده در ابعاد کم و به صورت محدود از واکنش انیدرید فتالیک با نرمال اکتیل بروماید استفاده کرد. این روغن شیمیایی بویی نداشته و دچار تبخیر نمی‌گردد و اشتعال پذیر نمی‌باشد. این روغن شیمیایی در برابر سایش و خوردگی شیمیایی مقاوم است و یک عایق الکترونیکی بوده و نارساناست. دی اکتیل فتالات با نام‌های بیس (۲-اتیل هگزیل) فتالات، دی (۲-اتیل هگزیل) فتالات و دی اتیل هگزیل فتالات شناخته می‌شود.

کاربرد دی اکتیل فتالات

اصلی‌ترین کاربرد این ماده، در نرم کردن انواع پلاستیک و انعطاف سازی بیشتر آن است و در تولید پلی وینیل کلراید ( پلاستیک های PVC) دخالت دارد. دی اکتیل فتالات در صنایع تولید چسب به عنوان ماده‌ای که سطح ویسکوزیته را در چسب‌های وینیل استات و پلاستیزول می‌کاهد، به کار گرفته می‌شود؛ چسب‌های حاوی ونیل استات شامل انواع چسب‌های چوب، چسب سفید، چسب پارکت، چسب کاغذ دیواری و.. می‌باشد. همچنین این روغن در تولید کاغذ دیواری نیز استفاده می‌گردد. در صنایع الکترونیک، برای تولید سیم و کابل‌های عایق از این ماده بهره برده می‌شود و در صنعت دارو و درمان برای تولید کیسه‌های حمل خون و لوله‌های پلاستیکی مورد استفاده درصنایع پزشکی، از این روغن استفاده‌ی فراوانی می‌گردد. در چاپخانه‌ها برای چاپ به روی پلاستیک به مقدار محدود این روغن مورد بهره برداری قرار می‌گیرد. از دیگر کاربردهای مهم دی اکتیل فتالات در صنایع تولید چرم مصنوعی بوده و در تولید این چرم‌ها از نرم کننده‌ها و پلیمرهای مختلف استفاده شده و برای سطح آن از پلی اورتان یا پلی وینیل کلراید استفاده می‌گردد اما پلی وینیل کلراید دارای سطح شکننده‌ای بوده و از مقاومت بسیار بالایی برخوردار نمی‌باشد، پس برای افزایش سطح مقاومت این ماده از دی اکتیل فتالات استفاده می‌گردد.

خطرات و مضرات دی اکتیل فتالات

این ماده در ۴۰% از تمام پلاستیک‌های موجود در جهان حضور دارد و یکی از عوامل غیر قابل تجزیه در محیط زیست است. این ماده در تست‌های مختلف، سمی شناخته شده و بر اساس آزمایشاتی که به روی جنین ماهی مدل گورخری انجام شده است، مقدار بسیار کمی از روغن می‌تواند باعث مرگ و میر یا ناقص شدن این جنین‌ها گردد. در ادامه‌ی تحقیقات، محققان به این نتیجه رسیدند که این روغن باعث مرگ و میر آبزیان و جلبک‌ها شده و هرچه غلیظت این روغن بیشتر باشد تاثیر منفی بیشتری بر محیط زیست می‌گذارد. این ماده برای انسان نیز ماده‌ای خطرناک تلقی شده و در صورت برخورد این ماده با چشم، باعث سوزش و تاری دید می‌گردد و به اعصاب چشم می‌تواند آسیب جدی وارد نماید. دی اکتیل فتالات از طریق پوست به بدن جذب نمی‌شود اما در صورت برخورد با پوست می‌تواند باعث تحریک و سوزش آن گردد. در صورت بلعیدن این ماده در مقادیر زیاد، باعث اسهال و اختلال در دستگاه گوارش شده و آسیب به کبد را در پی دارد و در صورت باقی ماندن این روغن در بدن، باعث ایجاد مشکل در سیستم عصبی بدن می‌شود. بخارات ناشی از دی اکتیل فتالات به دستگاه تنفسی آسیب زده و علائمی مانند سردرد، بی‌حالی و خواب‌آلودگی در پی دارد.

برای تهیه‌ی این محصول، شرکت بازرگانی صنعتی پلیمر پرداز کیمیا در زمینه‌ی تهیه و فروش مواد اولیه محصولات شیمیایی می‌تواند بهترین و باکیفیت‌ترین دی اکتیل فتالات موجود را با مناسب‌ترین قیمت به دست شما عزیزان برساند.